fredag den 29. marts 2013

Skrid, sne!

Når man ikke kan komme i jorden på grund af frost og sne, så må man jo finde på noget andet at foretage sig. 
Som at shoppe...
Træfliser fra IKEA (på tilbud) og to pakker hjul.

(Dette er ikke et kombineret lugejern og håndkultivator med teloskopskaft, tag ikke fejl af det ;)  ).
Dette er en børne-hakke!. Shhhhh...
Så kan jeg endelig få lov at beholde min "luge", som R kalder den, for mig selv).
Og en lav solsikke, som jeg blev forelsket i sidste år.

Tomat 'Garden Pearl'. En cherrytomat, der skulle give en overflod af mørkerøde tomater.
Samt en appelsintimian. Bare fordi...jeg blev fristet ;).



Og når man så ikke kan finde på mere, der faktisk kan retfærdiggøres som nødvendigt, er der heldigvis ikke mere sne på terrassen (men rigeligt ude i haven).

Og så kan man jo gøre terrassen fin og hyggelig med det indkøbte (R var vildt dygtig til at lægge fliser, jeg er imponeret. Det er i øvrigt en sikkerhedshjelm, han har på, det er da klart, det er slet ikke den cykelhjelm, det ligner....).

Og man kan rydde op i krukker og kasser, gøre dem rene og få placeret dem på nogle gode pladser (og få sat hjulene, der ligger ovenpå træfliserne på det øverste billede, nedenunder plantekasserne, så de er flytbare. Det skulle jeg have gjort for laaang tid siden, det er SÅ praktisk).
I år skal jeg have frilandstomater og frilandsagurker, så jeg har udset mig nogle gode læfyldte og solrige pladser på terrassen til plantekasserne.


Heldigvis kommer krukke- og kasseområdet til at være lige ved siden af den nyanlagte træterrasse, hvor der kommer til at stå et fikst lille bord og to havestole. Uh, at sidde der og spise morgenmad i solen og nyde duftene og synet og dyrelivet. Jeg elsker at have have!

fredag den 22. marts 2013

Snefyldt forår

Sne sne sne sne



Men indenfor spirer det :)
Jeg er lettet over at chilifrøene spirer, jeg har haft noget bøvl med dem før, men nu har jeg vist fået knækket koden til hvordan, de skal pusles om.


Pudsigt solnedgang den anden dag. Der var ligesom en lyserød søjle op i luften, lige da solen gik ned bag horisonten.

torsdag den 14. marts 2013

Det ER altså forår

Det siger kalenderen selv, Men det har vejret sin egen mening om. 

Men det forhindrer mig ikke i at forberede så meget, som jeg overhovedet kan. Og dette kolde højtryksvejr er heldigvis primært skyfrit, når det nu skal være, så jeg kan være i haven en masse.

Jeg glæder mig SÅ meget til at få ført den idé, hvortil jeg skal bruge denne gamle kobberkedel til, ud i livet. Det indebærer blandt andet en hulens masse små og store sten, samt et solcellepanel....

Jeg kan få kigget krukker igennem, finde fliser frem til projekter, støve og vaske havestole af 

Og slæbe disse utrolig tunge, fyldende, uhåndterlige og generelt møgirriterende træhavestole om i skammekrogen i carporten, til nogen gider skille mig af med dem.

Men der bliver også plantehygge som sædvanligt. Jeg købte Camilla Plums 'Camillas køkkenhave' på hendes hjemmeside, og...så kunne jeg jo lige så godt få lidt frø med også. 


Sammen med det jeg allerede har (selv har taget frø af, rester fra sidste år, arvede og overtagede), skal der nok blive velduftende og frodigt i haven i år også. 

Jeg skal have en lille hemmelig sti gennem jordbærbedet hen til brombærbusken og om bag den "hemmelige" hule til R. Volden bagerst i haven skal tæppebombes med blomsterfrø, der skal gro stangbønner op ad pilehyggen, jeg vil plante den kedelig udsigt ind til naboens tørrestativ til med frodige solsikker og lave en lille bålplads, og min køkkenhave bliver i år til en krydderurtehave (+ lidt ærter).

Jeg elsker at have en have. Det er den bedste meditation, jeg kender, at arbejde i haven :D.

tirsdag den 12. marts 2013

Chilidyrkning

Spiringsprocenten ikke er så vildt høj. Det har ikke noget med frøene at gøre, chili er bare lidt af en primadonna Så så gerne dem alle. Chili har en meget lang groperiode. Så i gang med at spire dem med det samme. 

Egentlig er det ikke så kompliceret: Jorden skal holdes fugtig (ikke for meget og ikke for lidt) og chili kan godt lide lys og varme. 
De skal helst sås i 'Så- og priklejord' (fordi det er næringsfattigt). Almindelig krukkejord kan svide de små spirer.

De skal ikke mere end et par mm under jorden og jorden over skal være løs.

Planterne spirer bedst ved ca. 26 C. En varm lys vindueskarm er godt. Alt efter hvor optimalt planterne synes, at du har gjort det, kan der gå mellem 7 dage og 6 uger før de spirer.

Jorden skal holdes fugtig, uden at drukne den. 
Det kan man f.eks. gøre ved at bruge spire-kapillærkasser (jeg har Minidrivhus fra Pindstrup). 
Eller man kan sprøjte med en vandforstøver 4-5 gange om ugen.
Det vigtigste er at jorden holdes fugtig. Den må godt være lidt tør på overfladen, bare den ikke er tør længere nede. Og overvand endelig ikke.

Indtil planterne er spiret, er det en god idé at sætte noget over: En frysepose over (med et hul i),  et glaslåg el.lign. så der holdes høj fugtighed og varme (hvis man altså ikke har omtalte fancy spire-dims).
Når de er spiret, skal posen væk med det samme.
Jorden skal stadig være fugtig, uden at være våd. Hellere vand hver anden eller tredje dag i stedet for en smule hver dag. 
Det er i denne periode ekstra vigtigt, at planterne får så meget sol som muligt. 
Mine står i køkkenet, hvor jeg har et lysstof-amatur, som jeg lader være tændt til hen på aftenen i denne periode. De vil gerne have 14-16 timers lys, og det er på dette tidspunkt svært at få mere end 10 timers.

Når planten har fået ca. 6 blade, omplantes den til større potter (ca. 17-21 cm i diameter plejer jeg at bruge). 
Og nu kan du bruge en almindelig god blomstermuld.

Jeg kan varmt anbefale undervanding og selvvanding. F.eks. de store selvvandingskasser eller disse undervandingspotter fra IKEA (de er også gode til basilikum i øvrigt) til at holde en jævn jord-fugtighed.
Væd jorden godt igennem, når du flytter planterne.

Planterne har godt af lidt gødning i vækstsæsonen. Det er lidt et spørgsmål om "religion" hvad man foretrækker. Jeg plejer at bruge flydende gødning i vandet. 

Når planterne er 10-15 cm høje er det en god idé at udsætte dem for lidt køligere temperaturer. Det kan f.eks. være at sætte dem ud på terrassen i et par timer hver dag, når det er godt og lunt vejr. Det giver mere robuste planter, og gør dem også mere buskede = flere frugter.

Fjern de første 6-7 blomster. Dette får planten til at lave endnu flere skud med blomster på.

Pluk frugterne af, mens de stadig er grønne (og sylt dem i skiver til den mexikanske mad ). Det får planten til at producere flere frugter. 
Hvis du lader frugterne modne på planten, stopper den produktionen af frugter.

I øvrigt så er en let tør jordoverfalde også godt til at undgå små fluer. 

lørdag den 9. marts 2013

Early Jalapeños

Så er chilifrøene i jorden, i mit trofaste minidrivhus / kapillærkasse fra Pindstrup (niks ingen procenter derfra, er bare glad for det, da jeg ellers har haft for vane at slå mine små spirer ihjel, før jeg fik det).

Jeg har sået 25 frø og håber på omkring 10 planter, spiringsprocenten er generelt lav for chili.


Jeg går og lurepasser lidt med hensyn til tomatfrøene. Skal, skal ikke. Man kan jo aldrig vide, hvordan vejret arter sig om 6-8 uger, når planterne er store nok til udplantning. Og skal de så i jorden nu og satse på tidlig varme, men også risikere rodbundne planter hvis det ikke er varmt nok, når de er klar? Eller så lidt senere og risikere at planterne er for sent på den.
Oh, glæderne ved at være havedyrker....

tirsdag den 5. marts 2013

Grønt og brunt

 Et ikke voldsomt sindsoprivende indlæg, men til gengæld en meget tilfredsstillende opgave at have fået af vejen: Jeg har fået luget køkkenhaven og under hindbærbuskene (dvs. primært rullet mossen af, det skidt gror også om vinteren).


Og så er det da ikke spor sent at få revet de nedfaldne blade fra pilehytten sammen *fløjte*. Nu er det i hvert fald gjort - inden de nye blade kommer.

Fra den ene dag til den anden

gik det hen og blev forår. Eller...solen skinner i hvertfald ;).

Der bliver rigtig lækkert varmt på min terrasse, der jo er omkranset af mur til tre sider og er syd-sydvestvendt.

Jeg har..."lånt" nogle erantiser (fra en skov), så nu har jeg endelig også forårsbebuderne i min have. Elsker elsker elsker erantiser.
Og vintergækkerne er også på vej op.

Jeg har slet ikke fået brugt min terrasse så meget som jeg ville. Blandt andet pga. af at den ikke var særlig hyggelig. Så et af dette års projekter er at få hygg-ificeret den.

Et godt sted at sidde er en god start :).

Årets første omgang lugning, eller hvad man skal kalde det. Jeg "rullede" mostæppet af. Det er simpelthen vildt, hvor godt mos trives i min have. Jeg kunne sælge det til blomsterhandlere....

Pilehytten har fået en trimning af de største vildskud. Jeg har i øvrigt fået den idé at så stangbønner, der skal vokse op af den. Det bliver så fint :D.

Jeg havde en bunke, der ikke helt kvalificerede til at være kompostbunke. For mange store grene, og for meget mos. Det mos vil bare IKKE kompostere. Så nu er bunken blevet ryddet og kørt på genbrugspladsen. Så snedkererer jeg en rigtig kompostbeholder og etablerer kompostbunken med den rette balance mellem grønt og brunt (og ingen mos!).

Kapillærkasserne er blevet vasket med brun sæbe og er klar til årets småplanter i vindueskarmen. Chilifrø i dag.

Jeg har rettet volden bagerst i haven til og har luget grundigt på den (faktisk gjorde jeg det lige efter nytår, da der var den der hele uge med omkring +7 C). Så bliver der sået blomsterfrø en masse på den. Glæder mig til at se, hvordan det kommer til at se ud.

Og her skal sås græs. Der er stadig lidt bart, hvor jeg tidligere havde en jordbunke liggende. Men græsfrøene er indkøbt og venter bare på at det bliver lidt varmere (og ja, efterår er bedre til at så græs, men det er nu, at jorden er bar).

SÅ er jeg klar til at starte haveåret! :D :D