tirsdag den 12. marts 2013

Chilidyrkning

Spiringsprocenten ikke er så vildt høj. Det har ikke noget med frøene at gøre, chili er bare lidt af en primadonna Så så gerne dem alle. Chili har en meget lang groperiode. Så i gang med at spire dem med det samme. 

Egentlig er det ikke så kompliceret: Jorden skal holdes fugtig (ikke for meget og ikke for lidt) og chili kan godt lide lys og varme. 
De skal helst sås i 'Så- og priklejord' (fordi det er næringsfattigt). Almindelig krukkejord kan svide de små spirer.

De skal ikke mere end et par mm under jorden og jorden over skal være løs.

Planterne spirer bedst ved ca. 26 C. En varm lys vindueskarm er godt. Alt efter hvor optimalt planterne synes, at du har gjort det, kan der gå mellem 7 dage og 6 uger før de spirer.

Jorden skal holdes fugtig, uden at drukne den. 
Det kan man f.eks. gøre ved at bruge spire-kapillærkasser (jeg har Minidrivhus fra Pindstrup). 
Eller man kan sprøjte med en vandforstøver 4-5 gange om ugen.
Det vigtigste er at jorden holdes fugtig. Den må godt være lidt tør på overfladen, bare den ikke er tør længere nede. Og overvand endelig ikke.

Indtil planterne er spiret, er det en god idé at sætte noget over: En frysepose over (med et hul i),  et glaslåg el.lign. så der holdes høj fugtighed og varme (hvis man altså ikke har omtalte fancy spire-dims).
Når de er spiret, skal posen væk med det samme.
Jorden skal stadig være fugtig, uden at være våd. Hellere vand hver anden eller tredje dag i stedet for en smule hver dag. 
Det er i denne periode ekstra vigtigt, at planterne får så meget sol som muligt. 
Mine står i køkkenet, hvor jeg har et lysstof-amatur, som jeg lader være tændt til hen på aftenen i denne periode. De vil gerne have 14-16 timers lys, og det er på dette tidspunkt svært at få mere end 10 timers.

Når planten har fået ca. 6 blade, omplantes den til større potter (ca. 17-21 cm i diameter plejer jeg at bruge). 
Og nu kan du bruge en almindelig god blomstermuld.

Jeg kan varmt anbefale undervanding og selvvanding. F.eks. de store selvvandingskasser eller disse undervandingspotter fra IKEA (de er også gode til basilikum i øvrigt) til at holde en jævn jord-fugtighed.
Væd jorden godt igennem, når du flytter planterne.

Planterne har godt af lidt gødning i vækstsæsonen. Det er lidt et spørgsmål om "religion" hvad man foretrækker. Jeg plejer at bruge flydende gødning i vandet. 

Når planterne er 10-15 cm høje er det en god idé at udsætte dem for lidt køligere temperaturer. Det kan f.eks. være at sætte dem ud på terrassen i et par timer hver dag, når det er godt og lunt vejr. Det giver mere robuste planter, og gør dem også mere buskede = flere frugter.

Fjern de første 6-7 blomster. Dette får planten til at lave endnu flere skud med blomster på.

Pluk frugterne af, mens de stadig er grønne (og sylt dem i skiver til den mexikanske mad ). Det får planten til at producere flere frugter. 
Hvis du lader frugterne modne på planten, stopper den produktionen af frugter.

I øvrigt så er en let tør jordoverfalde også godt til at undgå små fluer. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar