torsdag den 29. december 2011

Vintersyssel

Selv om vinteren er der småting, der skal gøres. "Vinter" er måske lidt at overdrive, det er næsten lunt, meget vådt og blæsende. Men det betyder da i det mindste, at det er varmt nok til, at man kan få arbejdet lidt i haven.

Mine krydderurter er tørre og kommet i poser. Sommersar, oregano, jernurt, hestemynte, morgenfrue, tagetes, dragehoved og citronmelisse.  

Fuglene skal der selvfølgelig også sørges for. Jeg har lavet fuglekugler med baconfedt og en pose vildfugleblanding fra supermarkedet. 
Det var første gang, jeg prøvede det, og det var faktisk rigtig nemt. Det skal jeg helt klart gøre igen.


Se lige hvad min søn, R, fik i julegave af sin moster S. Havehandsker i størrelse lillelillebitte. Han er helt vild med dem
I dag klippede jeg hindbærbuskene ned, og han lagde dem på kompostbunken - uden at stikke fingrene.

fredag den 9. december 2011

Nå.....så er det snart jul

Og haven har lidt lidt det sidste stykke tid. Jeg har knoklet med at få gode hverdagsrutiner indendøre og med at rydde ud i vores ejendele.
Og med det projekt til at tage min tid, så har haven bare måtte stå lidt ovre i hjørnet og føle sig ensom.
Det hjalp heller ikke ligefrem med den kolde og våde sommer og efterår, som gjorde at jeg fik lavet mindre i haven, end jeg gjorde i 2010 hvor R stadig syntes, at jeg skulle mandsopdække og underholde ham 24 timer i døgnet. Det er egentlig ret vildt.

Men jeg glæder mig over at der efterhånden er styr på indendøre, så kan jeg også indarbejde haven i mine rutiner igen. Jeg planlægger også at kræve noget alene-havetid på regelmæssig basis.

Jeg mangler en lille smule vinterklargøring af haven, men det skal nok kunne lade sig gøre i løbet af den næste uges tid. Vi har haft lidt nattefrost men ellers er det mest bare vådt og koldt med et par grader over frysepunktet.

Et kig ud af mit vindue: Et enkelt solstrejf og de mørke regnskyer der truer bagved. 5 min. senere regner det igen.

torsdag den 1. september 2011

HØST!

Algonquin hindbær. Smagte rigtig rigtige godt og planterne gav ret godt i betragtning af at det er førsteårsplanter:

 Jomfru i det grønne, massser af frø,.
 Jernurt. Var overraskende svær at få til at spire, men 3 planter blev det da til.
 Matrem og salvie. De kunne ikke klare mosten og var ret fesne.
 Store og flotte gulerødder. Rens succesoplevelse.
Kruspersille og bredbladet persille. Sikke en luksus at kunne fråde i persille. Elsker det!
Feldtsalat. Et hit.

Jeg behøvede kun at vande 2-3 gange i løbet af sommeren. Resten klarede moder natur selv. Magen til våd sommer!

Vildniseksperimenter

Jeg havde et par områder af haven, som har nydt godt af en vis lazzeiz faire holdning i år.

Skovjordbærrene overlevede fint, og jeg har plantet dem under mine ribs- og stikkelsbærbuske. Til næste år kan de så dække området under den grimme busk. 

Det ene er området omkring en nedklippet busk ved vores terasse. Jeg valgte at smide en pose blandede blomsterfrø, resten af en pose hvid hør og diverse blomsterrester fra frøposer og sidste års frøsamling. Det blev sådan ser ok, men lidt tyndbenet i det. Hvis jeg skal gøre det igen, vil jeg nok vælge at tilføje noget, der er lidt lavere og med større blade og kan dække jorden mere. Men jeg tror nu at jeg ender med at plante skovjordbær der også, når dem jeg har, har bredt sig godt.


Og så havde jeg en ordentlig stak græstørv fra jeg havde gravet ud til køkkenhave. Jeg formede en lille høj (med græstørvene omvendt, og lod jorden ligge brak. Så kan det ligge der og passe sig selv).

Jeg havde i tankerne, at det kunne være interessant at se, hvad der kom op, når jeg bare lod jorden være. Det var ret interessant. Der kom selvfølgelig en del tidsler. De er altid en pioner. Men der var faktisk overraskende mange af blomsterne fra min og naboens have, som også slog rod.
Til næste år, skal højen så i egentlig brug.


Humle


Hm…humle er tungere end jeg troede. Især når den insisterer på at vokse mod øst, kan sådan et stativ blive noget sidetungt.

Og til sidst røg cykelhjulet, som det runde øverst er, da også af.

Til næste år vil jeg sætte snor op hele vejen rundt langs hjulets ydre diameter og ned til jorden. Sådanne humlestænger har jeg set i den Fynske Landsby. Og det gør både stangen mere stabil, og gør det nemmere at høste, fordi man bare kan klippe snorene ned.

Desuden overvejer jeg at sætte en stolpe eller en kraftig snor mellem den venstre humlestang og »pergolaen« langs vores terasse. Så kan humlen brede sig derhen i stedet for at vælte alt for overdådigt ud over humlestangen.

mandag den 15. august 2011

jeg bad min 2-årige om at tage billeder af haven...

og her er hvad der kom ud af det:









torsdag den 23. juni 2011

Så behøver jeg ikke mere i livet

- En skål himmelsk smagende Senga Sengana. Er stadig ikke blevet overbevist til at skifte til andre, selvom de nemt bliver skimlede. For det er de absolut mest velsmagende, kraftigst smagende og mest tilfredsstillende jordbær overhovedet – efter min mening. En eksplosion af rød sødsyrlighed i min mund, mums!
Planterne er arvet fra min mor, som fik dem af et familiemedlem, dengang hun selv flyttede hjemmefra.


– En stak bøger, en kande, frugt og god chokolade, the og et tæppe på det friske grønne græs

– En have der gør mig lykkelig. Jeg har fået jord nu, og med den køkken- og bærhave, legeplæne osv.
Men det var med krukkerne jeg startede, på en lille terrasse, og de har stadig en stor plads i mit hjerte. Vores terasse er meget varm og i læ, så middelhavsurterne trives som blev de betalt for det.




Jeg elsker mit liv, når haven er grøn :).

Faktisk mangler der kun familien på disse billeder, så er der alt, der gør mig lykkelig (arh ok, og min symaskine ;)).

søndag den 12. juni 2011

En lillebitte smule havefascist er man alligevel ;)

Jeg havde aldrig troet at jeg skulle gøre det ;), jeg går kraftigt ind for at dele min haves spiselige glæder med dyrelivet.

Men nu bor jeg midt i en rækkehus-ørken af græsplæner og staudebede, med trampoliner og flisebelægninger som det mest fremtrædende. Og det betyder at fuglene kaster sig frådende over køkkenhave og bær. Så hvis jeg vil have bare en smule til mig selv måtte jeg overdække de af fuglene mest elskede: Bær, her jordbær, og ærter.

Og jeg kan så godt lide nye friske ærter lige fra bælgen og de sødsyrlige, velsmagende, solmodne Senga Sengana jordbær, jeg har arvet af min mor. Så undskyld fugle, men ikke denne gang!

fredag den 29. april 2011

Vi lever i haven

Så er vi rigtig i haven, hver dag og gerne flere timer.
R er vild med at hjælpe mig, jeg må faktisk kæmpe med ham om, hvem der skal have lugejernet. Kan man mon få dem i børnestørrelse.

Mine forældre kom på besøg og havde dette med - OG samlede det. R er jublende glad!

Det store projekt var at få sat denne rumdeler-hegn-skyggegiver-privatlivsgiver op. Jeg er SÅ superglad for den, og den klæder terrassen og haven. Og nu har vi et sted at sætte de to "hjemløse" hjørnet på solsejlet til sommer, når det bliver rigtig rigtig varmt.


Bedkanter om den nyudgravede køkkenhave, så græsset kan lære det

Det her projekt er jeg særlig stolt af. For det opfylder et behov jeg havde, samtidig med at jeg fik genbrugt noget, der var gået i stykker og ellers skulle være smidt ud, og jeg sparede penge.
Mit gamle tørrestativ er blevet til et espalier. Hvert fag er sat op med to kroge, så de er lige til at tage ned igen. Og jeg synes at det er som født til at være espalier!
Espalieret er til min brombær som anes at snige sig op til det nederste af det venstre fag.

tirsdag den 12. april 2011

Vi lægger an til take-off

Først kom jordbærbeddet, og så køkkenhave-bedet:

 Bærbed:


På dette tidspunkt af året er det nemmere at se hele havens struktur: 

Snart vælter det frem med grønt, også ukrudt....

mandag den 21. marts 2011

Sådan planter man bærbuske

Så fandt jeg endelig ud af det :).
Har ellers været meget i tvivl om, hvordan man gjorde det bedst, men med de bærbuske (hindbær, ribs og stikkelsbær), jeg købte fra lundhede.dk, fulgte en detaljeret plantevejledning.

- Først gravede vi huller der var dobbelt så brede som rodklumpen og ca. lige så dybe.
- De blev fyldt med vand. Samtidig stod rodklumperne på bærbuskene også i vand i spande.

- Da vandet fra hullerne var drænet væk, så satte vi planterne i og fyldte halvt op med jord:

...og derefter op med vand igen:






- Da det vand var drænet væk, så kom vi det sidste jord på og vandede en sidste gang.
Så var de planter vist heller ikke tørstige mere!
Jeg skal vande dem mindst en gang om ugen, og gerne mere, hvis det er meget tørt/varmt. Og det skal jeg gøre i hvertfald de første par måneder og gerne sommeren over.

Jeg havde ikke fået gravet bedet helt stort nok i efteråret (for den tidlige sne og frost var ligesom i vejen), så jeg har fjernet det sidste græs foran. Det var ikke så meget, men jeg kan ikke klare mere end 6-8 græstørv pr. dag uden at min ryg, mit bækken osv. ved at tage livet af mig, så det tog sin tid.

R elsker at hjælpe mig i haven, og jeg elsker at han elsker at hjælpe mig i haven :D


Jeg fik lige kigget på mine jordbærplanter og jeg kan se at de nye blade er ved at folde sig ud, så de har klaret omplantningen fint. Jeg er stadig i tvivl om de vil producere jordbær i år, men i hvert fald har de overlevet:

søndag den 20. marts 2011

En af den, og en af den, og en af den :D

Jeg har lige købt frø!

IH, hvor jeg glæder mig til at komme i gang. Mine forældre kommer på besøg d. 2.april, så kan de hjælpe krøblingen med at få tilplantet bede og krukker.

Jeg har købt:
Krydderurter:- Jernurt
- Koriander
- Matrem
- Merian
- Portulak
- Glatbladet persille
- Kruspersille
- Timian (den anden kunne ikke klare vinteren)
- Stevia/sukkerplante

Grøntsager:- radiser (halvlang)
- sommergulerødder
- marværter
- feldtsalat
- rucola
- spinat

Blomster (mest spiselige):- Jomfruen i det grønne
- Spinde-hør (hvid)
- Morgenfrue
- Jerusalemsolsikke (store hoveder, ikke så høj)
- Krybende tallerkensmækker
- Spisechrysantemum
- Hjulkrone
- Honningurt (som efterafgrøde/grøngødning)

Alt er købt hos http://www.solsikken.dk/ og er økologisk. Fedt at man kan få det, det har ellers været svært at finde.

Desuden skal jeg have købt planter af immerbær og frilands-cherrytomat, måske en gul en.

Og så har jeg selv frø af isop, anisisop, tagetes, sommersar, agermorgenfrue fra sidste år. Og måske en ambra, hvis den ellers har overlevet, ellers skal jeg også have en ny af dem.

fredag den 11. marts 2011

ENDELIG!

Endelig er sneen væk, jorden er tøet, og de højere magter var så venlige også lige at vande grundigt efter.
Endelig kan jeg få leveret den ordre af ribs, hindbær og stikkelsbær, som jeg lagde i slutningen af november.
Planteskolen og jeg blev lig'som enige om at det godt kunne gå hen og blive lidt svært at få plantet der i december med ½ meter sne og minus 20 grader........
De kan sagtens plantes nu. De bliver selvfølgelig ikke ligeså store, som hvis de var plantet i efteråret og man kan ikke regne med bær. Men så længe de bliver plantet inden april, så har de det fint, og kan vokse sig store og stærke, så de er klar til at yde grundigt næste år :).

Umiddelbart er der ikke meget ved haven lige nu. Dog er R meget glad for, at sneen er væk og det er nemmere at lege ude i haven, et stort plus.

Men der sker faktisk lidt:
Rabarberne er så småt begyndt at røre på sig.
Pilehytten lægger an til gæslinger

Og de hindbærplanter som jeg fik af min mor sidste år, viste sig at have et par uventede og meget velkomne gæster med i jorden: Jeg har gået og haft lidt nederen over ikke at have en eneste erantis eller vintergæk, men indtil nu kan jeg tælle 7 erantis i hindbærbedet, og de bliver behørigt beundret (noget andet er så om de der hindbær har overlevet, de ser noget døde ud i sværen....).


Tulipaner og andet godtfolk tør lige så stille stikke snuden over jorden. Jeg elsker det syn.


Men mest af alt så venter jeg. Venter på planter, venter på frø, venter på forår, venter på at jeg ikke har halsbetændelse mere, så jeg kan komme til at grave ud til bed, venter på at kunne plante og flytte og tilplante krukker og pusle og nusse og dase i min have.